Divize 1
Kuchyně pro Škodu v Mladé Boleslavi je dokončena
Divize 1 vybudovala pro největšího výrobce automobilů v Česku Škoda Auto novou Centrální kuchyni (foto) ve výrobním areálu v Mladé Boleslavi. S kapacitou až 35 tisíc jídel denně to je největší kuchyně pro závodní stravování v zemi.
Ing. Vojtěch Kostiha, MBA, foto David Koláček
Z
ásobovat bude všechny podnikové restaurace včetně provozu v Kvasinách. Díky technologii šokového mrazení se prodlouží trvanlivost a rozšíří variabilita obědů. Stavbaři Metrostavu vybudovali dvoupodlažní hlavní halu, trafostanici, trojpodlažní administrativní část, a to včetně vzduchotechniky, chlazení a dalších zařízení.
„Nejnáročnější částí stavby bylo napojení sítí, protože probíhalo pod frekventovaným kruhovým objezdem, který nebylo možné uzavřít. Museli jsme to tedy stihnout během letní celozávodní dovolené a zároveň vždy ponechat aspoň část komunikace v provozu,“ říká vedoucí projektu Filip Pech. A dodává: „Při této příležitosti bych rád poděkoval Škodě Auto za skvělou součinnost. Zakázka byla příkladem toho, že když oběma partnerům jde o stejnou věc, lze stavět v naprosté harmonii.“
Nejpozoruhodnější prvek nové budovy se nachází na střeše. Ocelová plošina s hmotností přes 150 tun je prošpikována technologiemi – její součástí jsou vzduchotechnické a chladicí jednotky. Součástí provozu je i záložní zdroj energie a dieselagregát. Kuchyně vynikne ekonomickou a rychlou výrobou jídel s minimalizací náročné manuální práce.